A A A K K K
для людей із порушенням зору
Купчинецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

За незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами передбачено кримінальну відповідальність.

Дата: 26.12.2022 14:47
Кількість переглядів: 151

Фото без опису

"За незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами передбачено кримінальну відповідальність."

Чинним законодавством України чітко регламентовано порядок отримання дозволу на зберігання і використання зброї. У разі порушення цих вимог або використання зброї з метою завдати шкоди фізичній особі, інтересам суспільства або держави, настають правові наслідки.

З початком війни в цивільного населення все частіше з’являється незареєстрована зброя. І це зовсім не засіб захисту від ворога, а потенційна небезпека для пересічних громадян. За незаконне придбання, носіння і зберігання вогнепальної та холодної зброї, її застосування передбачено кримінальну відповідальність.

Так, згідно ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу України носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Що ж стосується гладкоствольної мисливської зброї, то тут передбачена адміністративна відповідальність.

Кримінальна відповідальність настає і в разі носіння, виготовлення, ремонту або збуту кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу згідно ч.2 ст.263 Кримінального кодексу України – «караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років».

24 березня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до ч. 3 ст. 263 Кримінального кодексу України, а саме за вчинення дій, передбачених ч.1, 2, ст.263 КК України, особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, не підлягає кримінальній відповідальності.

Враховуючи зазначене, звертаємо увагу на необхідність неухильного дотримання законодавства України щодо поводження з вогнепальною чи холодною зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами або вибуховими пристроями задля для уникнення кримінальної відповідальності.

 

 

Бережанська окружна прокуратура


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь