A A A K K K
для людей із порушенням зору
Купчинецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Гімнастика для очей для тих, хто навчається та працює за комп’ютером

Дата: 16.09.2022 12:14
Кількість переглядів: 180

 

https://oblsport.te.ua/images/stories/zaryadka-dlya-glaz-2021-1-1.jpgБільшість із нас зараз не може уявити свого життя без комп’ютерів, планшетів та інших гаджетів. Для когось – це практично основне знаряддя праці під час роботи, хтось присвячує сидінню за компом вільний час. Однак в усіх цих випадках відбувається велике навантаження для очей. Якщо поставитись до цього питання серйозно, то потрібно вживати заходів, щоб дати очам відпочинок. Допоможе тут гімнастика для очей.

Гімнастика для очей покращує кровообіг та лімфообіг, тобто підвищує обмінні процеси, тонус м’язів тощо. Наприклад, проста вправа – впродовж дня періодично переводити погляд за об’єктами, які рухаються, не повертаючи голови. Під час довготривалого читання або письма, чи роботи за комп’ютером, рекомендується час від часу відриватись від справи та дивитись: догори, вниз, удалину, вправо та вліво, на кінчик носа.

 

Гімнастику для очей можна виконувати в будь-який час – зранку, вдень, перед сном. Це профілактика і також лікування передчасного старіння обличчя, утворення зморшок в ділянці повік та куточків очей.

Пропонуємо наступні вправи:

1) Колові рухи по колу очними яблуками при опущених повіках, спочатку вліво, потім доверху, вправо та вліво, донизу. Потім – в протилежному напрямку – 4-5 разів в інший бік. При цьому не потрібно «мружитись». А ще: погляд догори та донизу при опущених повіках. Потрібно дивитись до  максимально догори, потім – так само донизу.

Повторюють цей рух 8 разів.

2) Рух «кліпання». Потрібно дивитись перед собою. 30 секунд виконувати  кліпання, потім 30 секунд нерухомо дивитись перед собою. Повторювати рух 3 рази .

3) Рух «цифра V». Рекомендується подивитись спочатку вліво, потім догори, вправо, опустити очі. Повторити 7-8 разів.

4) Напружте м’язи скронь, ніби бажаєте підняти куточки очей. Ця вправа сприяє розгладжуванню зморщок в куточках очей – «гусячих лапок». Потім погляд спрямувати на кінчик носа, а потім удалину. Кожну вправу повторити по 5 разів.

5) Очі розплющені, погляд – вперед. Заплющіть очі, при цьому натискаючи по черзі вказівним та середнім пальцями на зовнішні кути одного, потім іншого ока.

Вправу повторити по 5 разів.

6) Очі закриті. Намагайтесь їх «примружити», в той час, як пальцями здійснюйте опір: вказівні  – натискають на зовнішні куточки очей, середній  – на середину брів, безіменний палець  – на внутрішні куточки очей.

Вправу повторити по 5 разів.

7) Очі закриті. Намагайтесь «насупитись», тобто, звести брови до середини, в той час, як пальцями здійснюйте опір: вказівні – натискають на зовнішні кутики очей, середній  – на середину брів, безіменний палець – на внутрішні кутики очей.

Вправу повторити по 2-3 рази.

8) Очі закриті. Другим та третім пальцем рук зробіть «вилку», зафіксуйте зовнішні кутики очей (вказівним – зовнішню третину верхньої повіки, середнім – зовнішню третину нижньої).

При відведенні очей вправо – «кліпніть» правим оком, протидіючи цьому притисканням пальців.  Те саме – вліво. Повторіть вправу 2-3 рази.

9) Закрийте очі, покладіть на них долоні та злегка натисніть, потім заберіть долоні та знову натисніть.

Не варто забувати також і про найпростіші  фізичні  вправи. Це стимулює кровообіг в організмі, в результаті чого покращується живлення шкіри та внутрішніх органів.

Джерело: «Хочу и буду самой стройной», Д.Костина

Підготувала Олена Гикава

Фото з мережі Інтернет


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь