A A A K K K
для людей із порушенням зору
Купчинецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Фізична активність людей від 60 років і старших – які особливості, користь, рекомендації

Дата: 16.09.2022 12:09
Кількість переглядів: 203

 

 

https://oblsport.te.ua/images/stories/vpravy-vik-1-2021-1-1.jpgВ наш час ніхто не сумнівається в корисності активного способу життя для людей старшого віку. Справді, вони можуть займатись фізичними вправами, - це стає популярним і навіть модним у сучасному світі. І хоча такі активності не гарантують позбавлення від вікових проблем зі здоров’ям, однак дозволяють «літнім» спортсменам жити з максимально кращим самопочуттям. Людям старшого віку фахівці рекомендують займатися плаванням, гімнастикою у воді, підтримуючою гімнастикою, прогулянками.

Спортивні заняття не лише протидіють хворобам (кардіопатії, ревматичним захворюванням, артрозам, гіпертонії, діабету тощо), але й підтримують трудову активність людини, а також стимулюють емоційні, соціальні та психологічні аспекти, надаючи впевненості в собі.

 

Однак, у будь-якому випадку, особам старшого віку, перед тим, як приступати до різних фізичних навантажень, насамперед, потрібно пройти медичне обстеження, та, складаючи свій план занять, брати до уваги історію своєї хвороби.

Виконуючи вправи, особливу увагу звертайте на розігрівання м’язів, а після занять – на їх розслаблення. Для розігрівання м’язів, наприклад, можна 5-10 хвилин походити по вулиці або по стрічці тренажера для ходи та бігу, чи покрутити педалі тренажера, а після цього - виконати вправи на розтягування. Не забудьте, що на відновлення між виконанням вправ, людям старшого віку потрібно більше часу.

Програма вправ повинна бути адаптована до можливостей кожного. Перевищення їх може тільки нашкодити. Не забувайте, що для цієї вікової групи актуальними є вправи на рівновагу тіла та силу, оскільки вони впливають на виконання щоденних фізичних навантажень.

У старшому віці дуже важливі групові заняття, які дозволяють і покращити здоров’я, і подолати дефіцит у спілкування. Отож, якщо маєте таку можливість, займайтесь в групі, коли ж ні, працюйте самостійно.

Якщо хтось переживаєте за своє здоров’я, то краще таки вибирати вправи з меншим навантаженням та для підтримання рівноваги.

Підготувала Олена Гикава


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь