A A A K K K
для людей із порушенням зору
Купчинецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Фізичні вправи, які рекомендуються для використання в заняттях лікувальною фізкультурою при сколіозі

Дата: 11.08.2022 14:52
Кількість переглядів: 361

 

 

Сучасні діти багато часу приділяють навчанню, а також проводять годиниперед екранами комп'ютерів та мобільних телефонів. Як наслідок, страждає їхня постава.

Пропонуємо вправи для формування та закріплення навички правильної постави, які можуть виконувати як дорослі, так і діти. Кожну вправу потрібно виконувати 8-12 разів щодня.

З часом (через декілька місяців), коли дитина з легкістю виконуватиме вправи 8-12 разів,можна виконувати вже не один підхід,(тобто 8-12 разів кожну вправу один раз), а наприклад, 3-4 підходи (відповідно 3-4 рази по 8-12 разів).

1.Вихідне положення:встати спиною до стіни. Одночасно доторкнутись до стіни спиною, ягодицями, ікрами ніг та п'ятками.

2.Вихідне положення: як у вправі 1. Відійдіть від стіни на 1-2 кроки, зберігаючи правильну поставу.

3.Вихідне положення: лежачи на спині. Голова, тулуб, ноги, складають пряму лінію, руки притиснуті до тулуба. Припідняти голову і плечі, перевірити пряме положення тіла. Повернутись у вихідне положення.

4.Вихідне положення: лежачи на спині. В правильному положенні притиснути поперек до підлоги. Встати,прийняти правильну поставу, надати поперековій частині те ж положення, яке було прийняте лежачи. 

5.Хода з мішечками на голові з одночасними різноманітними рухами: у напівприсіді, з високим підніманням колін.

 

Вправи для зміцнення “м'язевого корсету”

 

Для м'язів спини.

1.Вихідне положення: лежачи на животі,підборіддя на тильній поверхні кистей, покладених одна на одну. Відвести руки назад (руки вздовж тулуба), припіднімаючи голову та плечі, лопатки тримати разом, живіт не піднімати. Утримувати положення на три рахунки. На рахунок чотири - розслабитись, покласти підборіддя на кисті.

2. Вихідне положення: таке, як впозиції 1. Припідняти голову та плечі, повільно перевести прямі руки вперед, в сторони, та зігнуті в ліктях руки до плечей.

3.Вихідне положення: те саме. Підняти голову та плечі. Руки в сторони. Стискати та розтискати кисті рук.

4. Вихідне положення: лежачи на животі, руки під підборіддям. Почергове піднімання прямих ніг, не відриваючи таз від підлоги. Темп повільний.

5. Вихідне положення: лежачи на животі, руки під підборіддям. Підніміть догори якомога вище обидві  прямі ноги з утримування їх до 10-15 рахунків.

6. Вправи в парі.Вихідне положення: лежачи на животі один проти одного, м'яч в зігнутих руках перед собою. Перекатувати м’яч партнеру, ловити із зберіганням припіднятого положення голови та плечей.

 

Для черевного пресу.

Вихідне положення для всіх вправ: лежачи на спині, поперек притиснутий до підлоги.

1.Згинати та розгинати ноги, підтягуючи коліна до грудей.

2.Зігнути обидві ноги, підтягуючи коліна до грудей, розігнути їх, витягнути ноги вперед та повільно опустити.

3.Руки за головою. Почергове піднімання прямих ніг угору: спочатку підняти праву ногу, опустити її на підлогу, потім те ж саме виконати лівою ногою.

4.Те саме виконувати з різними положеннями рук.

5. Виконувати  «велосипед», тобто колові рухи ногами.

6.«Кішка гнівається» – в положенні на четвереньках скруглити спину доверху більше, потім прогнутись у поперекувже менше). (Вправу виконувати плавно).

 

Для бокових м'язів тулуба.

1. Вихідне положення: лежачи на правому боці, пряма права рука витягнута вперед, ліва  розміщена вздовж тулуба. Утримуючи тіло у положенні на боці,

Піднімати і опускати ліву ногу. Те ж саме, лежачи на другому боці.

 

Коригуючі вправи.

1. Вихідне положення: лежачи на животі, підборіддя – на тильній поверхні кистей, покладених одна на одну. Лікті розведені в сторони.

Підняти руки догори. Виконуючи вдих, тягнутись в напрямі рук над головою на 1-3 рахунки. Старатись при цьому не підіймати підборіддя, плечей та тулуба. На рахунок 4 виконати видих, повернутись у вихідне положення.

2.Вихідне положення: лежачи на животі, руки під підборіддям. Відвести назад прямі руки, підняти прямі ноги, виконувати «рибку»(утримувати положення 3-7 секунд).Дихання вільне.

3.Вихідне положення: лежачи на животі, руки під підборіддям. Припідняти голову та груди, відвести назад прямі руки, підняти  прямі ноги. Зберігаючи правильне положення тіла, декілька разів покачатись вперед, назад.

 

На всіх етапах лікування приділяється також значна увага вихованню та закріпленню навички правильної постави .

Щоб досягнути успіху вищеназвані вправи потрібно виконувати постійно, не пропускаючи ні одного дня.

Довідник з фізичної культури під ред. М.И.Фонарева.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь