A A A K K K
для людей із порушенням зору
Купчинецька громада
Тернопільська область, Тернопільський район

В Денисові молитвою і добрим словом вшанували пам'ять Отця ЙОСИПА ВІТОШИНСЬКОГО

Дата: 23.05.2019 17:56
Кількість переглядів: 1019

                  16 травня, у день української вишиванки, в Денисів завітало багато гостей, щоби згадати добрим словом і вклонитися світлій пам’яті нашого славного земляка і культурно громадського діяча, отця Йосипа Вітошинського. Людини, свого часу, знаної і шанованої у всій Галичині. Священнику, який в часи польського панування не побоявся кинути виклик встановленому роками ладу і, крок за кроком, пробуджував у збідованих, спаньщених селян національну свідомість, із забуття відроджував українську мову, пісню, музику, звичаї та традиції, зрештою, вчив їх господарювати на своїй землі. 


                  Переоцінити роботу цієї людини не можливо, так як і описати її кількома реченнями. Засновник і викладач відомої на всю Галичину «Школи диригентів хорів і духових оркестрів», що діяла в його будинку. З його ініціативи в селі збудовано громадський будинок і нову церкву св.Миколая, створено громадську раду, розпочато боротьбу із пияцтвом, засновано чи не першу в Західній Україні сільську читальню «Просвіти», створено перші в Україні селянські хори - 100 голосий чоловічий і 150 голосий мішаний, селянський духовий оркестр та драматичний гурток. Отець Вітошинський спонукав місцеву молодь до науки і здобуття вищої освіти, поширював серед селян агрономічні знання, увів кращі сорти зернових і картоплі, започаткував розведення фруктових садів, навчав населення бджолярству, приніс в село культуру кольорових вишивок та організував школу навчання цього мистецтва. В його домі гостювали Іван Франко, Василь Стефаник, Францішек Ржегорш, Яцко Остапчук, Корнило Устиянович, Богдан Лепкий, Андрій Чайковський... Як вдавалось проводити таку роботу одній людині в часи перебування Галичини у складі Австро –Угорщини, з офіційним пануванням польської шляхти – не збагнути. Сьогодні будинок Вітошинських – це наша культурна спадщина, адже згідно закону України «Про охорону культурної спадщини» він внесений до списку «пам’яток історії та культури Тернопільської області».
                    Вшанування світлої пам’яті Йосипа Вітошинського розпочалось архієрейською літургією в церкві св.Миколая, яку відслужили єпископ Тернопільсько - Зборівської УГКЦ Теодозій Мартинюк, отець - диякон Володимир Шибіцький, декан Козлівського деканату Роман Гук, священики Денисівсько - Купчинецької парафії о.Роман Коцур, Яструбівської – о.Олег Дубенко та Городищенської – о.Богдан Зінченко. Не дивлячись на дощовий травневий день, після покладання квітів до пам'ятника о.Вітошинському, що стоїть навпроти церкви, процесійний похід направився на місцеве кладовище до його могили, де відправлено панахиду. Після чого, в будинку Йосипа ВІтошинського, де сьогодні знаходиться Краєзнавчий музей, відбувся семінар за участі вчителів християнської етики Козівського району із демонстрацією мультимедійної презентації «Йосип Вітошинський: важкий шлях до мрії». 
                    180 років минуло від дня народження нашого славного денисівського пароха. Вслід за ним давно відійшли у вічність очевидці цих подій, ті люди які знали його особисто, та й вже не одне покоління змінилося. Незмінним залишилось лиш одне, його ім’я як і півтора століття тому з особливою повагою і вдячністю вимовляє кожен денисівчанин. Про нього говорять, його роботою захоплюються і надихаються священники та культурно - громадські діячі вже не одного покоління. І незважаючи на плин часу, Йосип Вітошинський був, є і буде гордістю Денисова, видатним культурно - громадським діячем всієї Галичини, якому доводилось жити і працювати в неймовірно складних умовах. Та, напевно, в цьому і була його місія. Бо хто знає, якби не такі от Богом послані Україні в той час, сильні духом люди, чи була б у нас сьогодні та можливість жити в незалежній державі?

Наталя Грабар
Денисівський краєзнавчий музей.

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 21 ???µ?»?????µ??, ?»?????? ???»???±?°????????, ?»?????? ??????????, ?????°?????±?° ?? ???° ???»?????µ

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 10 ???µ?»?????µ??, ?»?????? ?????????? ?? ???° ???»?????µ

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 6 ???µ?»?????µ??, ?»?????? ??????????

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 2 ???µ?»?????µ???°, ?»?????? ?????????? ?? ???° ???»?????µ

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 3 ???µ?»?????µ???°, ?»?????? ??????????, ?????°?????±?° ?? ?? ???????µ???µ??????

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 10 ???µ?»?????µ??, ?»?????? ?????????? ?? ???° ???»?????µ

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: ???????? ???»?? ???µ???????»?????? ???µ?»?????µ?? ?? ?? ???????µ???µ??????

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 10 ???µ?»?????µ??, ?»?????? ?????????? ?? ?? ???????µ???µ??????

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 2 ???µ?»?????µ???°, ?? ???????µ???µ??????

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 1 ???µ?»?????µ??, ?????????? ?? ?? ???????µ???µ??????

???° ???°???????? ???·???±???°?¶?µ?????? ?????¶?µ?? ???°????????????????: 2 ???µ?»?????µ???°, ?? ???????µ???µ??????

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь